Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Filistin meselesinin geçmişinin araştırılmasını istedi
Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandra Papadopulu, Filistin’de bugün yaşanan krizin yeni bir durum olmadığını, geçmişe de bakılması gerektiğini belirtti.
Papadopulu, “Uluslararası ve Bölgesel Belirsizliklere Karşı Yunanistan Dış Politikası” başlıklı panelde yaptığı konuşmada, Ortadoğu’da son bir ayda yaşanan olaylara ilişkin şunları söyledi: “Bunlar birdenbire ortaya çıkmadı.” söz konusu.
Papadopulu, Filistin sorununda son bir ayda yaşanan gelişmelerin dünyanın geri kalanı dışında değerlendirilemeyeceğini belirtti.
Uzun süredir Gazze’nin kaynayan bir kazan olduğunu ifade eden Papadopolu, “Bu elbette 7 Ekim’de yaşananları haklı çıkarmaz ama Ortadoğu’daki durumu gelişmeler, gerçekleşmemiş hayaller ve beklentiler çerçevesinde görmek zorundayız. ” söz konusu.
Papadopulu, Ortadoğu’daki tüm sorunların İsrail ile Arap dünyasının yakınlaşmasıyla çözüleceğine dair bir inancın bulunduğunu belirterek, “Elbette Ortadoğu’daki sorunların çözümü de bu yakınlaşmaya bağlı ama Filistin sorunu bir süreçtir. Bu bölgedeki büyük güvensizlikler ve tehlikeler yeniden gün yüzüne çıkmıştır.” dedi.
Ortadoğu’daki gelişmelere ilişkin Türk-Yunan diyalogunu olumsuz etkileyebilecek birçok analiz okuduğunu belirten Papadopulu, bu değerlendirmelere katılmadığını ifade etti.
Papadopulu, “Dünya görüşleri ne olursa olsun, Yunanistan ve Türkiye’nin farklı yaklaşımları, farklı hedefleri ve ortak çıkarları var. Patlamanın olduğu bir bölgede yaşayamazlar ve Ortadoğu’daki mevcut patlama her iki tarafı da ilgilendiriyor. Dolayısıyla her iki tarafı da ilgilendiriyor.” , her iki taraf olarak da, “Bu krizin büyümesinin engellenmesinde de fayda görüyoruz.” dedi.
Papadopulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis’in Aralık ayında Selanik’te yapacağı görüşme ve Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (HDİK) toplantısında her iki ülke bakanlarının bir araya gelerek ortak sorunları konuşma fırsatı bulacağına işaret etti. Bu kapsamda düzenlenen; Göç, iklim krizi, doğal afetler gibi iş birliği yapılabilecek pek çok konu olduğunu söyledi.
Papadopulu, Ortadoğu’da yaşanan krizin ardından İsrail’in tüm enerji kaynaklarının ihracatını durdurduğunu belirterek, krizin Güneydoğu Akdeniz’deki güç alanında işbirliği perspektiflerine de engel teşkil ettiğini kaydetti.